Op een van de laatste zonnige dagen in de nazomer van dit jaar heb ik weer een stukje Kustpad gelopen. Een prachtige route van Meijendel naar Noordwijk.

Vorige keer waren we bij het bezoekerscentrum van Meijendel gestopt en dit is dan ook onze startlocatie vandaag. Het beloofd een warme dag te worden en we vullen hier onze waterflessen even bij met vers Dunea Duinwater.
De route oppakken vanaf hier blijkt nog niet zo makkelijk, we kunnen de bewegwijzering simpelweg niet vinden. Uiteindelijk komen we, met een eigen gecreƫerde route, wel op het juiste pad terecht.

We staan bij een duintop met een mooi uitzicht over de duinen en duinmeren. In de verte zien we zelfs de skyline van Scheveningen waar we een eerdere etappe hebben gelopen.

Door Meijendel lopen we over een schelpenpaden met ernaast een drukbezocht fietspad. De uitzichten op het duingebied zijn mooi maar het pad is behoorlijk vlak door de afgevlakte duintoppen en dat geeft ons het een beetje een ‘gemaakt’ gevoel.

Via een houten klapdeurtje betreden we het duingebied Berkheide. Hier wijkt het voetpad af van het fietspad en gaat dwars door de duinen. Al snel is er eigenlijk ook geen sprake meer van een voetpad, we lopen over een smal zandspoor. Op sommige zandvlaktes is de route slechts zichtbaar door de gekleurde palen her en der in het landschap. We genieten met volle teugen van dit stuk. Wat is het hier prachtig!! De rust, de weidse uitzichten, de vegetatie. We wanen ons als eenzame wandelaars in de ongerepte natuur.

Ons looptempo is ook behoorlijk gedaald. Enerzijds omdat we genieten van de natuurschoonheid om ons heen en ‘hier en daar’ (ahum šŸ˜‰ ) een foto maken. Maar ook omdat het lopen door het mulle zand toch een stukje zwaarder loopt dan het schelpenpad. Zeker sommige duinhellingen zijn een forse beklimming door het mulle zand.

Iets verderop komen we bij de atlantikwall. Nu zijn restanten hiervan in het hele Nederlandse kustgebied aanwezig maar hier staat echt stukje betonnen muur. Eigenlijk heb ik nooit geweten dat ze naast de bunkers en puntige versperringen ook een daadwerkelijke muur gebouwd hadden!

We verlaten de zandduinen en komen weer op een schelpenpad. In de verte zien we Katwijk al voor ons liggen.
De boulevard van Katwijk is een natuurlijk uitziend gebied, met een schelpenpad over een soort duintop, mooi gedaan! Het brengt ons ook langs het monument ter nagedachtenis aan schippers uit Katwijk. Indrukwekkend al die nemen, zeker omdat dit alleen de namen vanaf 1919 zijn..

We verlaten Katwijk en lopen de Coepelduynen in. De zon is al een beetje aan het zakken wat een prachtige goudgele gloed over de duinen laat komen.
We zien wat gebouwen boven de duinen uitkomen en weten dat we bijna in Noordwijk zijn, nog een paar kilometer!

Afstand vandaag: 18 km
Aantal dagen gelopen: 7
Totaal aantal kilometers: 111 / 725 km