Vandaag loop ik samen met mijn ouders de wandeling ‘Fort de Roovere’ bij Bergen op Zoom. We korten de route iets in en nemen vanaf station Bergen op Zoom bus 112 naar de halte ‘Mastendreef’.


Landgoed Zoomland
Als we uitstappen lopen we zo Landgoed Zoomland in, een zeer afwisselend gebied met bos, stuifzand en heide. Persoonlijk vind ik dat de mooiste gebieden om te wandelen, achter ieder bochtje wacht een nieuw soort landschap op je.

We lunchen in het zonnetje op de wortels van een grote boom die een soort natuurlijk bankje vormen. De totale rust om ons heel werk heerlijk ontspannend. Het enige wat we horen zijn onze krakende boterhamzakjes en de fluitende vogels.

Vanuit het bos lopen we langs een grote manege. Hier worden niet alleen paarden gehouden maar ook wallaby’s. Dat vinden we opzich al bijzonder maar een van de wallaby’s blijkt een kleintje, vermoedelijk een albino, in de buidel te hebben! Je kunt al raden dat het mijn vader enige tijd kostte om zijn vrouw en dochter weer verder mee op pad te krijgen ;-).

Mozesbrug
We naderen het fort en zien een van de meest originele bruggen die ik ooit heb gezien. Je loopt hier niet over het water maar dóór het water!

Fort de Roover
In 1628 werd Fort de Roovere gebouwd als onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie met als doel het stadje Bergen op Zoom te verdedigen. Tegenwoordig is er niets meer over dan een aantal verhoogde zandwallen die de contouren van het voormalige fort aangeven.
Wel staat er een grote uitkijktoren waarmee je een mooi uitzicht hebt.

Vanaf het Fort gaat de route verder over de puntvormige dijken van de oude waterlinie. Het landschap naast ons is erg drassig en zit vol met eenden en ganzen.

Bergen op Zoom
We ruilen de natuur in voor huizen, een teken dat we Bergen op Zoom bereikt hebben. De oude binnenstad doet eigenlijk heel buitenlands aan qua bouwstijl, alsof we zojuist Frankrijk binnen gewandeld zijn.

De route zit er inmiddels op en via het centrum lopen we terug naar het station. Terug met de trein naar huis. We hebben genoten van deze mooie wandeling met zeer afwisselende landschappen en een portie geschiedenis!

Praktische informatie
– Waar: begin- en eindpunt zijn op NS-station Bergen op Zoom (Brabant)
– Lengte: 13, 16 of 18 km (naar keuze in te korten, zie route)
– Paden: voornamelijk verharde paden.
– Honden toegestaan: ja, honden zijn aangelijnd toegestaan.
– Onderweg zijn er meerdere horecagelegenheden.
– Route: https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/fort-de-roovere.html
– De route is bewegwijzerd met rood-witte bordjes van de NS-wandeling.