Op Instagram zag ik een berichtje van Joyce voorbij komen met de vraag ‘wie wil er met mij mee wandelen’. Zo af en toe moet je even uit je comfortzone stappen en dus besloot ik haar een berichtje te sturen. Normaal wandel ik alleen met dezelfde bekenden maar het leek mij ook wel eens leuk met iemand anders te wandelen. En zo geschiedde, we kozen een datum en besloten de NS-wandeling ‘Hart van het Groene Woud’ te gaan lopen, van station Boxtel naar station Best.

We hebben afgesproken op station Boxtel en als ik het perron afloop zie ik Joyce al zitten. Joyce houdt net als ik van fotograferen en schrijft op haar website blogs over haar wandelingen. De ontmoeting is vanaf het eerste moment gezellig en we blijken gedurende de dag meerdere overeenkomsten te hebben.

Start in Boxtel en Lennisheuvel
Vanuit station Boxtel loop je eerst door een industrieterrein. Saai, veel asfalt en vrachtwagenverkeer. We blijken beide geen fan van dit soort stukjes maar helaas zijn ze nodig om vanaf een station in de natuur te komen.
Gelukkig komen we al snel in Lennisheuvel, een klein dorpje waar nauwelijks verkeer is en de route door een mooi groen parkje gaat. Het dorpje straalt rust uit en voor we het weten lopen we ook de bewoonde wereld uit.

We komen op een graspad tussen de landbouwgronden en boomgaarden. Zouden het wijnranken zijn? Of is dat gewoon een hoopvolle gedachte van twee vrouwen op pad? Ook de gewassen op het landbouwperceel erna kunnen we niet direct thuisbrengen. We komen tot de conclusie dat we beiden slecht zijn in de determinatie van bomen en gewassen.

Velderbosch
Bij landgoed Velder gaan we de bossen in. De schaduw van de bomen bied een welkome verkoeling, het is een snikhete dag en het beginstuk loopt vooral door open velden.
Het Velderbosch is een zeer afwisselend bosgebied met dichte bomenrijen, brede bospaden en smalle zandweggetjes. We genieten met volle teugen en zijn blij verrast hoe mooi deze route is! Op het beginstuk na zijn alle paden ook onverhard, iets wat we beide erg kunnen waarderen.

Onderweg komen we ook nog een vervallen gebouw tegen. We kunnen niet goed opmaken wat dit is geweest maar gezien de overwoekering staat het al enige tijd te verkrotten. Bijzonder om te zien hoe de natuur zo’n gebouw weer overneemt.

Na een aantal kilometer ruilen we het bos in voor steeds meer open velden met veldbloemen, vennetjes en landbouwgrond.

Natuurgebied de Scheeken
Via een tunneltje gaan we het spoor onderdoor en komen in natuurgebied Scheeken. In 2017 zijn hier edelherten uitgezet in de hoop dat er net als vroeger meer edelherten in Brabant vestigen. Helaas komen we vandaag geen edelherten tegen. (wat ook niet gek is zo midden op de dag maar jammer blijft het wel.)
Wel komen we een aantal runderen tegen. Een jong stiertje staat uitdagend midden op het pad maar kiest er toch voor om al bokkend weg te rennen als we dichterbij komen.

Best
Het laatste stukje loopt parallel langs het spoor zo het centrum van Best in. We besluiten samen nog even een drankje te drinken als afsluiting van een gezellige dag. Het eerste terras blijkt niet geopend (welke horeca is op woensdagmiddag dicht!?) maar door een vriendelijke buurtbewoonster worden we gewezen op een pleintje bij de kerk (hadden we ook best zelf kunnen bedenken) met horeca.
Inderdaad zitten hier een aantal tentjes en we strijken neer op het terras. Een verfrissend drankje gaat er met deze warmte wel in!

Wandelpin
Tot slot heeft Joyce nog een mooie verrassing voor me in petto. Ze laat een kleine zilveren pin zien en verteld dat ze deze uitdeelt aan mensen die een dagje met haar mee hebben gelopen. Ik vind het een fantastisch idee en een leuke herinnering aan een leuke dag. De pin heeft dan ook een mooi plekje op mijn rugzak gekregen! 🙂

We nemen afscheid met de belofte nog een keer samen te gaan wandelen. Ik heb een norm gezellige dag gehad en gewandeld over een zeer mooie en afwisselende route. Absoluut een aanrader!

Praktische informatie
– Waar: van NS station Boxtel naar NS station Best (Brabant)
– Lengte: 14,5 km
– Paden: voornamelijk over onverharde paden
– Onderweg zijn er geen horecagelegenheden. Bij het begin- en eindpunt wel.
– Route: https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/hart-van-het-groene-woud.html
– De route is bewegwijzerd met rood-witte bordjes van de NS-wandeling en donkerrode bordjes van de edelhertenroute
– Honden: zijn aangelijnd toegestaan maar verboden in het edelhertengebied.