Wie had er gedacht dat er zoveel wilde dieren in de Nederlandse duingebieden te vinden waren? Ik in ieder geval niet, tot afgelopen weekend! Samen met twee vrienden ging ik op pad om op zoek te gaan naar ‘wilde natuur’ in Nederland. Voor mij was het de eerste keer in de Amsterdamse Waterleidingduinen (ook wel AWD) en ik hoopte dan ook vooral op een aantal mooie vossenfoto’s. Mijn vrienden hadden deze al vaker gezien en waren op zoek naar lastiger te vinden dieren, de zandhagedis en de groene boomkikker.

Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen is een beschermd duingebied bij Zandvoort. Het werd in 1953 geopend als waterwingebied voor de stad Amsterdam en is hiermee het oudste waterwingebied in Nederland. Tegenwoordig zuivert beheerder ‘Waternet’ hier ieder jaar 70 miljoen kubieke meter water!

Wilde dieren
Het duingebied barst van het leven en er zijn grotere diersoorten te vinden zoals vossen en damherten maar ook kleinere diersoorten als hazen, ijsvogels. (en de door ons gezochte zandhagedissen en groene boomkikkers dus).

Wandelen
Als wandelaar merk je eigenlijk niet zoveel van de waterwinning. Uiteraard is het merendeel van het landschap water, toch is er overal getracht de sloten zo natuurlijk te laten ogen en sluit het goed aan binnen het verdere duinlandschap.
Wat vooral opvalt is de rust in het gehele park doordat alleen wandelaars zijn toegestaan

Onze speur- en wandeltocht
We beginnen onze wandeling bij de ingang ‘Panneland’ en maken nog snel even dankbaar gebruik van de toiletmogelijkheden daar. Vooraf ben ik gewaarschuwd niet teveel verwachtingen te hebben van de wilde dieren die we kunnen spotten. De natuur geeft immers geen garanties en is het dus altijd maar hopen dat je iets tegenkomt.

Als we slechts enkele minuten op pad zijn heeft Shirley al het eerste dier van onze wenslijst gepost; de zandhagedis.

De zanderige duinen worden afgewisseld met groene grasstroken en veel water. Grappig hoe je op zo’n klein stukje zoveel verschil in landschap kan hebben!

Via via weten we een plekje waar een vossenburcht zou zitten met jonge vosjes. Als we aankomen staan er al 2 andere fotografen die bevestigen dat ze in de bosjes rondlopen. Voor een tijdje zien we alleen wat oortjes en bruine vlekken maar dan laat moedervos zich ineens goed zien. Ze blijft zelfs even staan poseren. Hoe gaaf is dit!
Ze vertrekt weer, waarschijnlijk om eten te halen. We besluiten even op het duin te blijven wachten tot ze terugkomt in de hoop meer van haar en de jongen te zien. Helaas, na 3 uur wachten geven we de hoop op en gaan verder.

We laten de zandduinen achter ons en lopen weer naar de groene waterzone’s. De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben een van de grootste populatie damherten en deze kom je dan ook overal in het gebied tegen.

Iets verderop is nog een plekje waar bekend van is dat er regelmatig vossen worden gezien. Helaas is het hier vandaag erg rustig en spotten we geen vossen. Tot er ineens eentje uit de bosjes komt gelopen om wat water te drinken. We verlaten snel onze lunch en pakken de camera’s weer, dit willen we niet missen.

Als laatste willen we nog even naar stukje waar Robbert vermoed dat de groene boomkikkers te vinden zullen zijn. Als we daar aankomen zijn er een aantal aardige fotografen net klaar en wijzen ons op de struiken waar ze moeten zitten. En jawel hoor, daar zitten ze. Appelgroene kikkertjes van nauwelijks 3cm groot. Op een takje naast een modderig vennetje. En als we ze eenmaal gespot hebben zien we er meer en meer. Hoe leuk!

Praktische informatie
– De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn elke dag geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
– Er zijn vier ingangen, te weten ‘Panneland’, ‘de Oase’, ‘Zandvoortselaan’, ‘de Zilk’.
– Bij iedere ingang kan je via een pinautomaat een dagkaart kopen, deze kost €1,50.
– Parkeren kan bij de vier ingangen, een parkeerkaart kost €2.
– Bij ingang ‘de Oase’ vind je het bezoekerscentrum ‘de Oranjekom’.
– Bij ingang ‘Panneland’ vind je restaurant ‘Boshut Panneland’
– Bij het bezoekerscentrum kan je tevens een wandelkaart van het gebied kopen.
– Door het gebied lopen meerdere wandelroutes variërend van 3 tot 30 kilometer. De routes zijn goed gemarkeerd met paaltjes en ook terug te vinden op de website van Waternet.
– Honden en fietsen zijn niet toegestaan.
– Voeren van de dieren is niet toegestaan.
– Bekijk voor meer informatie de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Vond je deze blog leuk? Deel hem op Pinterest!