Ik heb er lang naar uitgekeken maar eindelijk is het zover, ik ga starten met het Pieterpad! Het Pieterpad is het bekendste langeafstandspad van Nederland en loopt van Pieterburen (Groningen) tot aan de Sint Pietersberg (Limburg).
Mijn moeder loopt de eerste twee etappes mee en daarna zal ik met wisselende vrienden verder lopen.

Vandaag beginnen we met de eerste etappe, van Pieterburen naar Winsum. Een afstand van 11km en ondanks dat we nog geen meter gelopen hebben voelt het nu al als een avontuur! 🙂

We reizen met de trein naar Groningen waar we overstappen op een treintje naar Winsum. Vanaf daar moeten we met een klein streekbusje naar Pieterburen. In het busje blijken we niet de enige te zijn die vandaag het Pieterpad lopen, getuige de mensen met wandelschoenen en de herkenbare boekjes in hun hand.

In Pieterburen gaan we op zoek naar het officiële startpunt. In het boekje staat vermeld dat dit bij café ´De Buren van Pieter´ is. Waar we echter ook kijken, nergens is dit café te vinden. Na enige tijd begrijpen we van een dorpsbewoner dat het café gesloten is. We worden gewezen op de gevelplaat die wel nog aanwezig is. Toch is ook deze achterhaald, de route is zo´n 30km langer geworden in de loop der jaren. Nu we deze afstand zien staan, aan het startpunt van onze reis, realiseren we ons pas echt wat een eind we nog gaan moeten lopen! Snel nog even met het bord op de foto en dan.. van start!

Al snel verlaten we Pieterburen en komen in de typisch Groningse natuur; uitgestrekte landbouwgronden en weilanden met paarden.

We naderen het Oosterbos en verbazen ons over deze vreemde verschijning. Midden in de uitgestrekte landschappen ligt een vierkantje plukje bos, een zogenaamd ‘compensatiebos’ voor alle weggehaalde oorspronkelijke bossen. Binnen drie stappen zijn we er ook weer doorheen en komen we aan bij de rand van Eenrum. Dit kleine dorpje bovenop een wierd heeft een oud centrum met een schilderachtige kerkje en kleine straatjes. Rondom de kerk staan een aantal waterpompen van vroeger.

De route vervolgt richting Mensingeweer, waar we over een hoog wit bruggetje de vaart oversteken. De molen die hier staat is omgebouwd tot theehuis, maar helaas al gesloten als wij passeren. Op het bankje aan de overkant komen onze eigen waterflessen dan ook goed van pas.

Via een fietspad omringt met bomenrijen lopen we verder. We vinden dit maar een vervelend lang en saai stuk. Ondanks de bomen is er weinig beschutting en de felle zon maakt het warm. De 5km naar Winsum lijken hierdoor een eeuwigheid te duren. Wegens sanitaire haast breken we de route in Winsum af en duiken het dichtstbijzijnde café in. Toevallig blijkt dit ook het eindpunt van de etappe te zijn, we hebben een stukje afgesneden. We besluiten dit morgen met frisse moed in te halen.

Het is een klein stukje naar het station waar w de trein nemen terug naar Groningen. Met de bus gaan we door naar onze verblijfplaats de komende paar dagen, Bed&Breakfast ‘Woldstee’. Deze B&B ligt aan de rand van Groningen en beschikt over een eigen gastenkeuken. Iets waar we dankbaar gebruik van maken deze avond. Het is al tegen 9 uur als we buiten zitten te eten, genietend van de zon die ondergaat in het Groningse landschap en genietend van de tocht die we begonnen zijn. De eerste etappe zit erop, de kop is eraf!

Afstand gelopen: 11 km
Totaal aantal etappes gelopen: 1 / 26
Totaal aantal kilometers: 11 / 492 km

*Dit is een re-post van mijn oude wandelblog over het Pieterpad, geschreven tussen 2013 en 2017. De route is in de afgelopen jaren flink aangepast, het kan dus zijn dat mijn beschrijving niet meer overeenkomt met de huidige route.