Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt stappen we vanuit B&B Woldstee in de bus naar Groningen. Mijn wandelschoenen bleken gister tijdens etappe 1 uit elkaar te vallen. Op naar de ANWB voor een nieuw paar wandelschoenen dus! De verkoopster waarschuwt nog om ze eerst goed in te lopen maar ik hoor het bijna al niet meer en ben enthousiast alweer onderweg naar etappe 2 ;-).

Bij het officiële eindpunt van etappe 1, café ‘De Gouden Karper’ besluiten we een vroege lunch te nemen. Door het schoenen kopen is het wat later dan gepland en de komende kilometers komen we geen horeca tegen.


Zoals we onszelf gister beloofd hebben halen we het overgeslagen stukje van de route door Winsum nog even in. Het leid door het oude deel van het dorp, langs een kerk en kleine huisjes. Alsof we het openluchtmuseum ingewandeld zijn!

Hierna verlaten we Winsum en komen al snel op het 1e onverharde terrein van het Pieterpad. Nadat we over een hek zijn geklommen lopen we door een weiland vol met schapen. Wandelaars voor ons hebben al een duidelijke spoor van platgetrapt gras achtergelaten. Even verderop moeten we nog een hek over en ditmaal komen we in een weiland met een drietal paarden. Deze lopen nieuwsgierig met ons mee, bedelend om wat lekkers.

Het pad vervolgt over slingerende asfaltwegen langs grote boerderijen en weilanden. Het is gelukkig wat minder warm dan gister, waardoor het goed te doen is in deze open vlakte.
Onderweg komen we een hoop mensen tegen; medewandelaars, fietsers en automobilisten groeten ons vriendelijk. Een groot verschil met de dagelijks omgang in de randstad. In eerste instantie voelt het wat ongemakkelijk iedereen te groeten maar het went snel en is eigenlijk ook wel gezellig.  

Na verloop van tijd komt de ‘skyline’ van Garnwerd in zicht. In de verre omtrek zijn alleen weilanden te zien waardoor het dorpsgezicht met de ophaalbrug, molen en aangemeerde zeilschepen mooi afsteekt. We steken het Reitdiep even over om bij café Hammingh wat te gaan drinken. Dit café stamt uit 1878 en is ons door vele aangeraden. Het is inmiddels 4 uur geweest en we besluiten eens ongezond lekker te doen!

Vanaf Garnwerd vervolgen we de weg over kronkelige fiets- en wandelpaden met prachtige weidse vergezichten op het Groningse landschap. De weilanden worden bewoond door veel, heel veel schapen! Dorpjes zijn zeldzaam en vaak niet groter dan een boerderij, twee huizen en een kerkje.

Onderweg komen we een boer tegen die zijn schapen van het ene naar het andere weiland brengt. Een leuk gezicht om alle schaapjes te zien rennen en vooral het gemekker te horen. Van links en rechts, alle schapen in omliggende weilanden doen mee!
Terwijl we staan te kijken naar dit schouwspel komt er een klein groepje schapen over het pad naar ons toe. De schapen blijven verschrikt staan en durven in eerste instantie niet langs ons. Het meisje wat met ze meeloopt klapt wat harder in haar handen en de schapen besluiten ons toch maar te passeren. Zo ver mogelijk van ons vandaan rennen de schapen langs ons. Dit soort taferelen komen we in de stad niet tegen en zijn een mooi voorbeeld van de stukjes Nederland die ik zo graag wilde ontdekken tijdens mijn wandeltocht over het Pieterpad.

Bij Oostum staan we even stil bij een klein kerkje met eromheen zeer oude graven. Dan lopen we verder richting Wierumerschouw, waar de route nogmaals het Reitdiep oversteekt. De brug is geopend en er passeren een heleboel kleine scheepjes.

Verderop lopen we weer door de weidse open landschappen met hier en daar en boerderij. We genieten van de natuur en de rust die dit landschap uitstraalt.

Als we plots een boot tussen de bomen zien weten we dat we bij het Van Starkenborghkanaal zijn.  Vanaf hier is de fraaie witte boogbrug voor de treinen zichtbaar. Aan de overkant van het water nemen we even pauze.

Het is nog een kilometer of twee en we belanden in de bebouwde kom van Groningen. Via het Noorderplantsoen lopen we naar de Noorderhaven. Ook tegenwoordig liggen er nog zeilschepen in deze binnenhaven maar van de bedrijvigheid van vroeger is weinig te zien. De pakhuizen waar ooit bergen goederen opgeslagen werden doen nu dienst als luxe appartementen.

In de binnenstad loopt de route langs de A-kerk, met daarnaast het A-kerkhof; de beroemde straat uit het Monopoly spel. Vanaf hier volgens we onze eigen route om het centrum van Groningen te kunnen bekijken. We steken door naar de Grote Markt, de Vismarkt,  de Martinitoren en het Munthuis.

Ondertussen is de temperatuur flink gedaald en regent het af en toe. Omdat het ook tegen etenstijd gaan we op zoek naar een leuk restaurantje. Wegens de KEI-week, de introductieweek voor nieuwe studenten, is alles afgeladen met studenten. We vragen ons af of sommigen nu al dronken zijn of nog van gister.. Gelukkig vinden we net buiten het centrum een pannenkoekenboot!

Het zit er helaas alweer op! We zijn vermoeid maar ook volledig uitgerust door de rust en vriendelijkheid die hier in het hoge noorden heerst.
De afgelopen dagen hebben een minuscuul gedeelte van het Pieterpad volbracht, ik ben benieuwd wat we de overige 460 kilometer gaan tegenkomen! 🙂

Afstand gelopen: 19 km
Totaal aantal etappes gelopen: 2 / 26
Totaal aantal kilometers: 30 / 492 km

*Dit is een re-post van mijn oude wandelblog over het Pieterpad, geschreven tussen 2013 en 2017. De route is in de afgelopen jaren flink aangepast, het kan dus zijn dat mijn beschrijving niet meer overeenkomt met de huidige route.